De auteur

Jan van der Plas (Katwijk, 7-9-1959) is Neerlandicus. Hij publiceert over muziek en de muziekindustrie in OOR en Music Maker. De eerste editie van De Muzikantengids verschijnt in 1995. Nieuwe, volledig herziene edities volgen in 1997, 2001, 2005, 2010, 2017 en 2021. Inmiddels zijn van het boek meer dan vijftigduizend exemplaren verkocht.

In de jaren negentig is hij eindredacteur van vier edities van de Popencyclopedie. Vervolgens maakt hij de televisieserie Nederpop Met Hart En Ziel (Teleac NOT), en het boek 50 Jaar Nederpop. In 2009 wordt Jan van der Plas onderscheiden met de Pop Media Prijs.

Daarnaast is hij nauw betrokken bij de opzet van de Rockacademie en ontwikkelt hij de afstudeerrichting Creative Artist voor het Conservatorium Haarlem. Lange tijd is hij programma-adviseur en musical director bij Vrienden van Amstel. Ook is hij geruime tijd voorzitter van Pop.nl, de koepelorganisatie van de amateur-popmuziek, en de Popcoalitie, het overkoepelend overleg van de brancheorganisaties in de popmuziek.

Voor alles is Jan van der Plas muzikant. In de jaren tachtig en negentig is hij zanger, gitarist en liedjesschrijver van Les Zazous, een band die vier albums en een tiental singles maakt.

Samen met Didi Dubbeldam vormt Jan van der Plas daarna de kinderpopact Minidisco, met bekende liedjes als Tsjoe Tsjoe Wa, Ze Kunnen Zeggen Wat Ze Willen, Klap Klap Stap Stap, Ik Ben Ik, Ziek, Dans Met Tante Rita en Soco Bate Vira. Deze verschijnen in vele talen. De liedjes van Minidisco staan ook centraal in de musical en bioscoopfilm Het Feest Van Tante Rita. Samen maken ze ook de tekenfilmserie De Kattenclub.

Bestel de Muzikantengids hier